Az erdélyi magyarság a két világháború között


Data și ora:
Gazdă:

1918. December 1. utca, 2. szám, Sepsiszentgyorgy, Romania, 520008

Despre

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa meghívja Önöket a Szacsvay Akadémia előadás-sorozatának második előadására 2018. február 18-án, vasárnap 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe.

Az előadás címe: Az erdélyi magyarság a két világháború között

Előadó Bárdi Nándor történész, az MTA TK Kisebbségkutató Intézet tudományos főmunkatársa, a Kisebbségtörténeti és Etnopolitikai Osztályosztály vezetője.

Házigazda Tóth-Bartos András muzeológus.

Az előadás az erdélyi magyarság, mint politikai közösség létrejöttéről és a Nagy-Romániához való viszonyáról szól. Az utóbbi évtizedek kutatásai alapján az értelmezési keretek bemutatására törekszik. Három kérdést vizsgál.
1) A kisebbségi elitek, hogy próbálták az érdekeiket képviselni és integrálódni a Románia politikai rendszerében? Az erre vonatkozó gyakorlatok, modellek: az egyéni integrációs (interetnikus és pártpolitikai alkufolyamatok, személyi preferenciákkal); közösségi integrációs modell (autonomista/világnézeti célokkal, külső hatásokban bízva); szervezeti integrációs modell, (az alkufolyamatok központosítása)
Ezen alkufolyamatok mennyiben hatottak a román etnopolitikai rezsimre illetve kisebbségi szempontból mit céloztak az alkuk, emancipációs törekvések?
2) Hogyan változott a magyarság helyzete Románia társadalmi rétegződésén belül?
demográfiai/ urbanizáltság/ iskolai végzettség/ foglalkozási szerkezet/ jövedelem/ vándorlási mutatók változása 1910-2012
Mindezen jelenségekben a többségi nemzetet képviselő állam hogyan, milyen technikákkal avatkozott be? Hogyan lehet ezeket a gyakorlatokat tipologizálni.
3) A kisebbségi magyar közösségek kulturális és politikai értelemben, milyen sajátos önkép építéssel váltak (politikai) közösségé?
Hogyan alakult ki a „kisebbségi ember értékrendje” illetve a „népszolgálat” mint elvárt habitus. Mióta és milyen tartalommal beszélünk „kisebbségi magyar társadalomról” és miként működött párhuzamos társadalompolitikai vízióként?

Alte sugestii

19 Iun
diMANSIONS Hit Music Festival
Festival
Începe la 15:00  |  Castelul Mikó, Olteni, Covasna, Romania
6 Aug
SIC Feszt 2020
Festival
Începe la 18:00  |  Șugaș Băi, Covasna, Romania
20 Sep
Visit Covasna Marathon 2020
Sport
Începe la 09:00  |  Covasna, Romania
Vezi mai multe evenimente