Butoh a Minimum Partyn


Data și ora:
Gazdă:
Plăieșii de Jos, Romania

Despre

http://www.minimumparty.org/frameset_hu.html

Butoh ( Butó) a Minimum Party alkotótábor idei táncműhelyében a Tiszás patak tövénél!

A meghirdető szövege és gondolatfoszlányok rólam:

A jelen-ség a jelenben a jelen-létben jelenik meg. Az időnként őskorinak, máskor futurisztikusnak tűnő gesztusok és lidérces grimaszok a kollektív tudatalatti mélyebb rétegeiből törnek felszínre, miközben a butó táncos az ember legprimitívebb ösztöneit kutatja…
Táncának nyersanyaga egy tágabb értelemben vett test („a test mint befejezetlen lehetőség”/ a „totális test”) mely nemcsak a hús és vér, a sejtek, szövetek, csontok, ízületek, izmok együttese tehát, hanem mindezeken túl: a születéstől eltelt idő és tér, az ebben az időben és térben megélt tapasztalatok és személyes történetek, az álmok, a gondolatok, az emlékek... és nemcsak a saját emlékei, hanem a másoké is... akár Kasszandra jóslatai…
„Mintha a morál, a sötét szándékok, a démonaink, a vágyak, a szépség koncepciója, élet és halál, erőszak és erotika, mint vékony levélkék özönlő forgataga, egy mélységesen igaz és mindig a jelen pillanatban létrejövő ürességben a világ keletkezésének ártatlanságáig nyúlnának vissza. A táncos számára ezen üresség intenzitással kell, hogy bírjon.” ( MASAKI IWANA )
Célunk az idei táncműhelyben egy, a Kasszandra kérdéskört feldolgozó butó előadás létrehozása, remélhetőleg a zene-műhely tagjainak közreműködésével.

Szabó Ágnes autodidakta táncos, színész. Tanulmányait A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Japán nyelv és kultúra specializációján végezte. Húsz éve foglalkozik a butóval, sok táncostól tanult (pl. Yumiko Yoshioka, Akira Kasai, Katsura Kan, Murobushi Ko… hogy csak a nagyokat említsük) de mesterének Masaki Iwana Franciaországban élő butó táncost tartja.
Magyarországon az Élőkép Színház előadásainak résztvevője a kezdetektől, 1998-tól pedig rendszeresen fellép az International Institut for Theatre Research és a Coatesville Cultural Society által létrehozott produkciókban az Egyesült Államokban.

Műhelyvezető tevékenységei közül említést érdemel a Színházművészet: Butó néven 2002-ben A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán meghirdetett fél éves gyakorlati kurzus és a Minimumparty Alkotótábor Mozgásszínház Műhelyének butó alapokon történő vezetése 2013-ban a romániai Kászonaltízben.

Fotó: Wurk Ikona

Alte sugestii

20 Sep
Visit Covasna Marathon 2020
Sport
Începe la 09:00  |  Covasna, Romania
19 Iun
diMANSIONS Hit Music Festival
Festival
Începe la 15:00  |  Castelul Mikó, Olteni, Covasna, Romania
6 Aug
SIC Feszt 2020
Festival
Începe la 18:00  |  Șugaș Băi, Covasna, Romania
Vezi mai multe evenimente