Exodus 1982–2006


Data și ora:
Gazdă:

Szabadság tér 2. / P-ta Libertatii nr. 2., Sfântu-Gheorghe, Romania, 520008

Despre

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szeretettel meghívjuk az EXODUS 1982–2006 című beszélgetésre, melyhez Bartha József az In Situ időszakos csoportos kiállításon szereplő alkotása szolgál kiindulópontként.
Az installáció egyrészt azt a marosvásárhelyi képzőművészeti élet helyzetét felmérő tanulmányt foglalja magába, melyet AZ UTOLSÓ ÓRA címen fogalmaztak meg és küldtek meg mintegy utolsó vészkiáltásként a helyi városi tanács figyelmébe, mely érdemben azóta sem foglalkozott a város kulturális életét érintő eme szegmensével. Folytatásként, 2017-ben végső formáját elnyerve – azonban végső helyét még nem – a mű, két nagyméretű márványtáblán (magyar és román nyelveken) sorakoztatja fel kronológiai sorrendben azon művészek nevét, akik 1982 és 2006 között „örökre” elhagyták nemcsak marosvásárhely képzőművészeti életét, de fizikailag a várost is.
Az alkotás – mely listáján nem szerepelnek a kivándorolt és eközben elhunyt marosvásárhelyi képzőművészek nevei, ahogy nem tárgyalja és nem veszi számba a 2006. utáni időszakot sem – közel 25 éves időintervallumot dokumentál – mely egy rendszerváltást is magába foglal –, és azt a kulturális életben bekövetkezett hiányt tárja fel, amit a művészek exodusa idézett elő.

Milyen kultúrpolitikai légkör jellemezte a rendszerváltás előtti és utáni marosvásárhelyi időszakot, és hogyan befolyásolta a marosvásárhelyi képzőművészek mindennapjait, valamint egyéni döntésük hogyan vált egy egész város kulturális életét érintő kollektív kivándorlássá? Milyen stratégiával lehetett volna mindezt megakadályozni? Érvényesek lehetnek-e a jövőben ugyanazek az eszközök egy pozitív kulturális stratégia kidolgozására? Hogyan pozicionálható Marosvásárhely képzőművészeti élete az országos szcénán belül valamint hogyan tud kapcsolódni a kortárs képzőművészet nemzetközi vérkeringésébe mindezek tükrében?

A beszélgetés – melynek szereplői maga az alkotó, Bartha József vizuális művész, díszlettervező, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatója valamint Ungvári-Zírnyi Imre, docens, filozófus a BBTE Magyar Filozófiai Intézet oktatója – ezeket a kérdéseket járja körül valamint próbál választ adni rájuk 2018. január 22-én, 18 órakor a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

www.magmacm.ro

Alte sugestii

19 Iun
diMANSIONS Hit Music Festival
Festival
Începe la 15:00  |  Castelul Mikó, Olteni, Covasna, Romania
6 Aug
SIC Feszt 2020
Festival
Începe la 18:00  |  Șugaș Băi, Covasna, Romania
20 Sep
Visit Covasna Marathon 2020
Sport
Începe la 09:00  |  Covasna, Romania
Vezi mai multe evenimente