Szembenéző vers-idők - Előadás és könyvbemutató


Data și ora:
Gazdă:

Gábor Áron 14, Sepsiszentgyorgy, Romania, 520008

Despre

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, 2018. január 23-án, kedden könyvtárunk kettős rendezvényre hívja közönségét.

18 órától a Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) sorozatban dr. REISINGER JÁNOS magyarországi egyetemi tanár, irodalomtörténész tart a költői alkotást életközelben értelmező előadást, Ki nekünk Arany János? címmel.
Az előadás apropója a költő születésének 200. évfordulójára, 2017-ben megjelent, azonos című, az előadó által jegyzett kötet is, amely a 66 évet élt Arany Jánosról hatvanhat történetet tartalmaz. A könyv előszavában így fogalmaz a szerző: „Ez az egyszerű kiadvány sem több, sem kevesebb nem akar lenni, mint egy nagy jellem és tehetség útjának emlékezetes történetekben való nyomon követése, vagy a költő szavával élve: sokaknak gyorsan sült vándorcipó.”
Reisinger János (1954) az ELTE Bölcsészkarának magyar-francia szakán szerzett diplomát 1978-ban. Ezt követően az MTA Irodalomtudományi Intézeténél dolgozott. Doktori értekezését Babits Mihály és Horváth János irodalomszemléletéről (1980), kandidátusi fokozatát A Biblia és az irodalom kapcsolatáról (1994) írta és védte meg. 22 éven át (1983-2005) tartott vetített képes előadásokat az ELTE jogi karának épületében, amelyből a Magyar Rádió Társalgó című műsora is bemutatott ötöt. A Magyar ATV közel 200 előadását rögzítette Látók, szóljatok! címmel 2000-2003 között. Több mint 20 könyve, 200 tanulmánya jelent meg eddig, miközben több mint 10 ezer előadást tartott Magyarországon és hét másik országban. A Sola Scriptura bibliatudományi főiskola tanszékvezetője.

19 órától bemutatjuk a pozsonyi AB-Art Kiadónál megjelent, FARKAS ÁRPÁD legszebb versei című kötetet, a szerző és a kiadóvezető, BALÁZS F. ATTILA társaságában. Közreműködik KOLCSÁR JÓZSEF színművész.
Részlet a Magyarország Babérkoszorúja és József Attila-díjas sepsiszentgyörgyi költő alkotásaiból összeállított, 2017-ben kiadott kötet ajánlójából:
„[…] Míves költő, aki életműve legjavában a szemléleti elkötelezettséget fogalmi pontossággal, csiszolt, gyakorta a népköltészet letisztult képalkotásával tudja ötvözni; a közérthetőség nem ellensége, metaforái mégis tündökletesen szárnyalóak, kép és gondolatiság, látvány és intellektus, tárgyszerűség és többszólamú eszmevilág plasztikusan simul össze műveiben. […]” (Cs. Nagy Ibolya)

Az ünnepi rendezvény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Alte sugestii

19 Iun
diMANSIONS Hit Music Festival
Festival
Începe la 15:00  |  Castelul Mikó, Olteni, Covasna, Romania
6 Aug
SIC Feszt 2020
Festival
Începe la 18:00  |  Șugaș Băi, Covasna, Romania
20 Sep
Visit Covasna Marathon 2020
Sport
Începe la 09:00  |  Covasna, Romania
Vezi mai multe evenimente