Szertelen történetek, rendhagyó mesék: Molnár Vilmos írói estje


Data și ora:
Gazdă:

Gábor Áron 14, Sepsiszentgyorgy, Romania, 520008

Despre

A csíkszeredai Bookart Kiadó és könyvtárunk szervezésében kerül sor 2018. január 31-én, szerdán, 18 órai kezdettel, olvasótermünkben, MOLNÁR VILMOS csíkszeredai író legutóbbi, A legfelső stáció. Szertelen történetek, rendhagyó mesék című novelláskötetének bemutatójára (Bookart, Csíkszereda, 2017).
A rendezvényen a szerző beszélgetőtársa: Domokos Zsófia, a kötet szerkesztője. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Molnár Vilmos előző, 2013-as kötetének címére (Az ördög megint Csíkban) utalva elmondható: az is lehetne a szerző új, a Bookart Kiadónál megjelenő második könyvének címe, hogy Most az Isten Csíkban.
Humor, filozófiai hajlam, nyelvi furfang, súlyos, balladai hangvétel egyaránt jellemzi a novelláskötetet, amelyen folyamatos „az Isten ujjának” érintése, a nevének, akaratának, nyomainak keresése: Csicsó után a vonaton, gimnazista iskolai fogalmazásban, üres négyzetekben és félve feltett kérdésekben. A legfelső stáció jófajta elbeszélői hangon, egyetlen esőcseppnyi csíki ízzel szól arról, hogy mi minden olyan a mi életünkben is, mint a mesében.

A szerző így fogalmaz kötete fülszövegében: „Nem történik semmi különleges, a pillanat mégis a legkülönlegesebb. Az ember érzi, közelebb került Istenhez. Olyan, mintha új, addig ismeretlen érzékszervei léptek volna működésbe. Mint amikor egy születésétől vak hirtelen látni kezd. Olyan is, meg nem is, szavakkal nem leírható. Nem hasonlít semmire, de az ember számára megér mindent.”

Molnár Vilmos (1962, Csíkszereda): Márai Sándor- és József Attila-díjas író, a csíkszeredai Székelyföld kulturális folyóirat szerkesztője. Az 1990-es években irodalmi szerkesztője volt a Zabhegyező című romániai magyar ifjúsági havi folyóiratnak. Első, jelentős visszahangot keltő, remek kritikai és közönségfogadtatásban részesült, novellákat tartalmazó kötete Levél Szingapúrból címmel jelent meg 1993-ban a marosvásárhelyi Mentor Kiadónál. Ezt követték Az értelmetlen csoda (novellák, Pro-Print, Csíkszereda, 1999), Az olvasó fizetéséről (novellák, Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2000), a Postakocsi (versek, Erdélyi Híradó, Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy, Kolozsvár – Ráció Kiadó, Budapest, 2010), Az ördög megint Csíkban (novellák, Bookart, Csíkszereda, 2013) és A legfelső stáció. Szertelen történetek, rendhagyó mesék (novellák, Bookart, Csíkszereda, 2017).

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Alte sugestii

19 Iun
diMANSIONS Hit Music Festival
Festival
Începe la 15:00  |  Castelul Mikó, Olteni, Covasna, Romania
6 Aug
SIC Feszt 2020
Festival
Începe la 18:00  |  Șugaș Băi, Covasna, Romania
20 Sep
Visit Covasna Marathon 2020
Sport
Începe la 09:00  |  Covasna, Romania
Vezi mai multe evenimente