Tasnádi István: Cyber Cyrano


Data și ora:
Gazdă:

Szabadság tér 1., Sepsiszentgyorgy, Romania, 520003

Despre

Tasnádi István a “Cyber Cyrano”című drámájának műfaji meghatározása a netdráma. Az idősebb generációnak talán kissé idegen ez a világ, viszont a mostani “Y generáció”-nak az internet nélkülözhetetlen az életükben akár egy köldökzsinór. Úgy használják a netet azon belül a netes felületeket, olyan szédítő természetességgel, hogy az már ijesztően hat.

„Ha bejelöllek, visszajelölsz?” – kérdezi egyik szereplő a másiktól még a dráma elején, olyan mélységet és drámaiságot adva mondatának ami valószerűtlen, viszont ebben a miliőben, a dráma valóságában IGAZ, mert a hétköznapokban a „mai” világban csak akkor vagy teljes tagja egy közösségnek ha virtuálisan is jelen vagy, sőt biztosan kijelenthető, hogy csak az számít aki „fent van a neten”. Ebből a félelemből fakad a kérdés „Ha bejelöllek, visszajelölsz?”
A „net” kifejezés mind emberi kapcsolatok sokasága is érvényes, elvont vagy konkrét értelemben is. Tasnádi drámájában Zsuzsi szerelmes Mátéba, akinek viszont Heni tetszik, és ez egy olyan történés sorozatot indít el, ami kontrollálhatatlan és következményei kiszámíthatatlanok. Meddig terjed egy ember szabadsága? Miért és milyen erkölcsi igazság nevében manipulál egy ember egy másik embert? És miért hagyja manipulálni magát? Milyen arcot, valóságot mutatunk magunkról a “neten”, és kik vagyunk valójában? Jogunk van más ember életével játszani csak azért mert az nem szeret viszont minket? Vajon a nagybetűs szerelem elég mentség mindenre? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat az előadás, amely az „Y generáció”-ról/nak szól, akiket a felnőttek egyre nehezebben értenek, egy olyan korosztály aki kinőtt már a bábszínházból, de még nem nőtt bele a “nagyszínházba”.

Tasnádi István: Cyber Cyrano című netdrámát minden 13 év fölötti nézőnek szeretettel ajánlják az alkotók.

Játsszák: Lukács Emőke, Páll Gecse Ákos, Vincze Tímea
Technikusok: Nagy Nándor Zoltán, Péter Előd
Kellékes, öltöztető: Kis Vizoli Mónika
Látványterv és plakát: Ütő Gusztáv
Dramaturg: Nagy Lázár Kincső
Rendező: Nagy Lázár József