Bicfalău: bogăție peste veacuri

Bicfalău: bogăție peste veacuri


Cu siguranţă nu sunt prea multe locuri în lume cum este Bicfalău, localitate aflată la numai 19 kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe: un sătuc cu circa 350 de suflete, unde putem număra și astăzi peste 30 de conace. Unele dintre ele au fost lăsate în paragină şi sunt pe cale să se ruineze, altele au fost „modernizate” în mod neispirat de către noii proprietari bogați, dar există şi cazuri fericite în care acestea au ajuns pe mâinile unor oameni care le-au redat strălucirea de altădată.
Satul reflectă și astăzi orânduirea socială şi rolul jucat de grănicerii care păzeau frontiera estică a regiunii Trei Scaune.
Localitatea dispunea de numeroase drepturi şi libertăţi, de imense proprietăți publice, iar prestigiul său a fost sporit de faptul că aici şi-a avut sediul, în urmă cu câteva secole, Compania II a Regimentului de Grăniceri Secui. 

Despre bogăția de odinioară a aşezării stau mărturie conacele din piatră, cu cerdacuri mai mici sau mai mari, majoritatea construite în mijlocul unor vaste grădini.
Farmecul satului Bicfalău este completat de natura mirifică, de grădinile cu copaci seculari şi livezi imense, de pâraie, de acareturile care se zăresc peste gardurile din lemn, de potecile înguste care şerpuiesc printre case fermecătoare. 

Atmosfera acestui sătuc, ce poartă amprenta Renaşterii târzii şi Barocului timpuriu, îi conferă de deplin dreptul de a aspira la statul de Patrimoniu Mondial UNESCO.

Csinta Samu

Alte sugestii

„Școala Textilă”
Excelența Sa Potsa József
Promisiunea Băii Fortyogó
Binecuvântările gropii Puturosu
Széchenyi al Transilvaniei