Ziua mea de naștere


Am avut parte de un octombrie însorit și cald. Ne pregăteam, cu o gașcă mică, să sărbătorim ziua mea de naștere la Peteni. Acum un an nici nu auzisem de acest sătuc aflat la numai 45 de km de orașul meu natal, Sfântu Gheorghe. În ultimul an, însă, s-a schimbat ceva aici, iar vestea reabilitării vechii băi tradiționale cu apă minerală, care datează din anul 1932, s-a răspândit rapid.

Imediat ce am ajuns la Peteni, ne-am îndreptat către bazinul mic de circa 25 de metri pătraţi, alimentat cu apă minerală rece ca gheața şi după o scurtă „aclimatizare” ne-am cufundat în bazin. În câteva minute picioarele îmi erau deja amorțite, așa că m-am ridicat  pe marginea bazinului şi le-am bălăngănit în apa minerală. M-am revigorat complet şi am  avut senzația că am renăscut.

După baie am tăiat tortul în filigorie, apoi o parte dintre noi ne-am retras în sauna finlandeză, pentru că cei care au reabilitat acest loc s-au gândit şi la așteptările oamenilor secolului XXI, realizând o baie populară modernă prin combinarea tradiţiei îmbăierii secuiești cu cea scandinavă.

Unii vin aici și iarna, dar, desigur, în acest sezon baia populară trebuie mai întâi deszăpezită, iar gheaţa găurită. Îndrăzniţi să încercaţi această aventură!

Fazakas-Csoma Szidónia

Alte sugestii

Legende din Dalnic
Maior în piață
Găuritorul povestitor
Zabolai csángó attrakció
Camera Dogarului