Satul celebrităților


Comuna se întinde la poalele Munților Vrancei ca un dulău tolănit după o masă copioasă. Partea de jos a fost locuită dintotdeauna de maghiari, iar cea de sus de români. Cei din jos îi tachinau pe cei de sus pentru că le merge bine având pădurea mai aproape, iar replica românilor a fost că maghiarii au noroc pentru că au mai aproape ogoarele.
Zagonul a dat lumii multe personalități maghiare renumite. Despre înnoitorul prozei beletristice maghiare, adjutantul principelui Rákóczi, marele exilat Mikes Kelemen, toată lumea cunoaște pe de rost citatul: a iubit atât de mult Tekirdagul, încât nu putea să uite Zagonul. După confiscarea averii familiei, conacul datând din secolul XVII. a ajuns în proprietatea familiei Szentkereszty, iar forma actuală și-a dobândit-o în 1903 ca urmare a elanului transformator al baronului Szentkereszty Zsigmond.
În zilele noastre, în conac funcționează un muzeu – clădirea fostului grânar a fost transformată în casă de oaspeți – cu camere memoriale dedicate lui Mikes Kelemen, precum şi istoricului Csutak Vilmos, legendar director al Colegiului Székely Mikó, actriței Kiss Manyi, scriitorului Domokos Géza, fondatorul și directorului Editurii Kriterion, președinte fondator al UDMR. Sperăm ca să se alăture cât mai curând și multipla campioană olimpică la gimnastică, Szabó Kati. 
Zagon: loc de baștină al multor personalităţi celebre.

Csinta Samu

Alte sugestii

Legende din Dalnic
Maior în piață
Găuritorul povestitor
Zabolai csángó attrakció
Camera Dogarului