Moştenirea castelelor


După revoluție, când eram în clasa întâi, am vizionat trilogia Sissi pe o casetă VHS. Vecinii noștri, nenea Zoli și tanti Sárika, au invitat la „cinema”, trei zile la rând, jumătate din locatarii blocului. Aşteptam în fiecare zi cu nerăbdare să văd veşmintele minunate şi  splendidele saloane  ale castelului.

În adolescenţă am vizitat castelul Schönbrunn din Viena, însă adevărata experiență a unui castel am avut-o mult mai târziu.

Cu ocazia unei tabere am avut norocul de a petrece o săptămână la Castelul Daniel din Tălișoara. Da, știu, nu este un castel somptuos, nici ca mărime nu este impresionant. Dar este vechi, din anul 1680 și a fost locuit de familia nobiliară Daniel.

Povestea ascensiunii sociale și politice a familiei am putut-o urmări pe frescele restaurate ale castelului. Pictura murală din camera Constantinopol, aflată chiar deasupra patului, evocă plata taxelor în perioada Principatului Transilvaniei.

Oare cum era viaţa lor de zi cu zi în acest castel? Am încercat să îmi imaginez sub tavanul boltit al Cellarium Slow Down Spa.

Fazakas-Csoma Szidónia

Alte sugestii

Legende din Dalnic
Maior în piață
Găuritorul povestitor
Zabolai csángó attrakció
Camera Dogarului