Conte pe bicicletă


Când am văzut prima dată un aristocrat în „carne şi oase”? Habar nu am. Îmi amintesc că bunicul meu vorbea pe un ton între dispreț și stimă despre contele de Hăghig, al cărui nume nu îl ştiam pentru că nu l-am întrebat niciodată.

Mult timp nu m-a mai interesat lumea lor, i-am întâlnit doar în cărți sau în filme de epocă. Ca mulți alții, i-am catalogat drept figurile unei lumi care poate nu a existat niciodată, iar un om serios nu se ocupă prea mult cu oameni inexistenți.

Eram deja adult când mi-am dat seama că, totuși, ei există: unul dintre băieţii Kálnoky devenise coleg de clasă al copiilor mei.

Îmi amintesc că, odată, împreună cu fiul meu Áron, care era de vârstă școlară,  l-am așteptat  pe contele Kálnoky Tibor, iar, când a apărut de după colț un bărbat cu picioare lungi călărind o bicicletă, Áron a dat din mână resemnat: un conte nu umblă cu bicicleta.

Dar cu ce umblă ei? Astfel de întrebări au început să mă preocupe mai ales după ce relațiile cu membrii familiei Kálnoky au început să-mi permită apropierea de această familie de vază a aristocrației transilvănene. Și prin ei, cunoașterea altor familii nobiliare.

A început să mă intereseze istoria lor mai ales pentru că nu m-au copleşit cu povești despre nesfârşitele suferințe, iar gesturile lor simple au conturat, în fundal, o calitate umană deosebită.

După retrocedarea proprietăţilor tot mai mulţi descendenţi ai unor familii nobiliare au început să apară printre noi, să-şi trăiască viaţa de zi cu zi pe proprietățile moştenite de la străbuni, devenind parte integrantă a societății din Transilvania. Trăiesc, merg cu bicicleta, au mâncărurile lor preferate, iubiri de neuitat, secrete de familie bine păzite care, totuși, uneori ies la iveală.

În cadrul acestui serial încercăm să arătăm, împreună cu ei și prin ei, o altă față a județului Covasna, așa cum o cunoaștem numai noi și numai ei.

Csinta Samu

Alte sugestii

Legende din Dalnic
Maior în piață
Găuritorul povestitor
Zabolai csángó attrakció
Camera Dogarului