Magnetul Kálnoky


Când Kálnoky Dénes, judele regesc al Scaunului Miklósvár, a trecut în neființă, fără a avea  un moştenitor direct, toate bunurile i-au rămas surorii sale, Kálnoky Franciska. După moartea fiului ei, Seethal Ferenc, în anul 1939 castelul de vânătoare de la Micloşoara a fost cumpărat de Eugen Savu, fost ministru de finanțe al României.
După schimbarea de regim din 1989,  urmașii lui Savu au fost interesați, inițial, numai de retrocedarea pădurilor și pășunilor care puteau fi valorificate rapid. Însă, după un timp, au conștientizat și valoarea castelului, dar nu l-au mai putut redobândi întrucât nu l-au revendicat în termenul legal. Astfel, castelul a rămas în proprietatea Consiliului local Baraolt, iar fundația contelui Kálnoky Tibor a concesionat edificiul pe o perioadă de 49 ani.
Împreună cu familia sa, contele a restaurat complexul care poartă amprenta  romantismului târziu și  barocului. Unul dintre obiectivele prevăzute în proiectul înaintat spre finanțare  Fondului Norvegian, în anul 2014, a fost înființarea unui muzeu viu, în care să poată fi organizate şi evenimente publice.
Astăzi, clădirea găzduieşte Muzeul Vieții Transilvănene, iar pivnița și grădina castelului oferă posibilitatea organizării unor evenimente speciale, devenind un adevărat magnet al Regiunii Pădurilor, cum mai este denumită zona Baraoltului.

Csinta Samu

Alte sugestii

Legende din Dalnic
Maior în piață
Găuritorul povestitor
Zabolai csángó attrakció
Camera Dogarului