Moștenirea fetelor Apor


Opt ape minerale diferite, izvoare mici, cenușii sau albicioase. Este o raritate mondială, acidul sulfuric liber nu se găsește nicăieri altundeva în Europa, doar în America de Nord, în apele râului Vinaigre, în izvoarele termale din Noua Granadă în statul Tennesse și pe insula Java. Și mai sus de Băile Bálványos, de-a lungul drumului spre Grand Hotel Bálványos. 
Ani de zile, doar cei care știau exact ce se află acolo s-au oprit la Locul de scăldat al fetelor Apor. La fel ca în cazul celor mai multe băi tradiționale, locul a început să se degradeze, până când, în 2015, a primit o șansă la care nimeni nu a sperat. Asociația Vinca Minor, administratorul sitului Natura 2000 Ciomad-Balvanyos, i-a invitat pe membrii mișcării de Construcții de Băi și Comunități să renoveze împreună baia. Vechile bazine au fost reconstruite, protecția izvoarelor a fost asigurată, au fost construite poteci și bariere de protecție a zonei, vestiare și zone de odihnă. 
Familia Apor, care a construit baia în trecut, ar fi mândră de starea ei actuală. Semne, panouri informative vă invită înăuntru, oferind băi de picioare, cavități cu apă de gură și de ochi – este recomandabil să nu le amestecați... –, piscine mici și mari. Datorită conținutului ridicat de fier, apa pentru picioare poate ajuta persoanele cu boli de piele, musculo-scheletice și cardiovasculare, în timp ce apa pentru ochi este folosită de persoanele cu conjuncitivită, urcior și cataractă. Aveți însă grijă cu apa de gură dacă vreți să vă menajați smalțul dinților.  
 
Samu Csinta

Alte sugestii

Legende din Dalnic
Maior în piață
Găuritorul povestitor
Zabolai csángó attrakció
Camera Dogarului