Cetatea Ciocaş


Când eram mică ascultam cu drag poveștile bunicii despre dealul Ciocaş și despre ruinele  cetății cu acelaşi nume, aflate în localitatea Ariușd.  
A fost odată ca niciodată o cetate pe dealul Ciocaş, unde trăia a zână orfană care avea părul ca mătasea. Într-o noapte mama ei vitregă i-a tăiat părul și l-a aruncat, vântul răspândind în toate direcțiile. Se spune că de atunci există calomfir în Ariuşd. În tinerețe mergeam deseori împreună cu copiii să adunăm această plantă, iar fiecare familie avea acasă câteva fire firave din părul zânei. Anul acesta am urcat din nou dealul ca să strâng calomfir. Începuseră să înflorească  migdalele sălbatice. 

Le-am mângâiat cu privirea, iar când mi-am ridicat ochii în faţa mea apăruse o privelişte superbă spre Munții Perșani, Piatra Craiului, Munții Bucegi, Tâmpa-Brașov, Depresiunea Țării Bârsei și cursul  Oltului, care curge în zig-zag - o porțiune cu cotituri, o porțiune lină și dreaptă, aşa cum este și viața omului. Odată ajunsă în vârful dealului, m-am aşezat la umbra stejarului și i-am făcut promisiunea că ne vom revedea şi anul viitor în acelaşi loc.

Dacă aveţi ocazia, mergeţi până la Ariușd. Dealul Ciocaș o să vă ofere o priveliște de neuitat. 

B.É.

Alte sugestii

Legende din Dalnic
Maior în piață
Găuritorul povestitor
Zabolai csángó attrakció
Camera Dogarului