Podul din Aita Mare, piesă de patrimoniu monarhic


Dacă treceți prin Aita Mare, s-ar putea să observați doar că traversați un pod de fier, deloc tipic pentru arhitectura satelor secuiești. Podul construit în 1901, este, de asemenea, o curiozitate tehnică, deoarece principalul element portant este alcătuit din câte-o grindă cu zăbrele de-a lungul celor două margini longitudinale ale podului. Alegerea proiectantului austriac poate fi explicată prin faptul că acest tip de grindă cu zăbrele a fost considerată a fi cea mai economică structură portantă din punctul de vedere al utilizării materialelor. 
Garanţia podului din Aita Mare, construit în timpul Monarhiei Austro-Ungare, a expirat în urmă cu puțin peste zece ani. Compania vieneză constructoare a avertizat autoritățile locale în legătură cu acest lucru, amintind de angjamentul lor de garanție de 100 de ani de la începutul secolului trecut – și, de asemenea, că nu mai sunt responsabili pentru întreținerea podului. Ei s-au oferit, bineînțeles, să aibă grijă de acesta și în continuare, dacă se încheie un nou contract. 
Asemănătoare podului din Aita Mare sunt podurile din Vârghiș și fostul pod de pe Olt din Sfântu Gheorghe, acesta din urmă demolat în anii 1980, când nu a mai corespuns cerințelor de trafic sporit. Podul de fier din Aita Mare stă încă în picioare după mai bine de un secol – ca un monument al istoriei tehnologiei și parte a patrimoniului nostru cultural.

Csinta Samu

Alte sugestii

Legende din Dalnic
Maior în piață
Găuritorul povestitor
Zabolai csángó attrakció
Camera Dogarului