Dispute fiscale la vreme de pandemie: așteptările consultanților fiscali și confirmările reprezentanților Ministerului de Finanțe


În cadrul unei conferințe organizate de către Ziarul Financiar mai mulți consultanți fiscali, avocați din domeniu, dar și reprezentanți ai Ministerului de Finanțe au abordat perspectivele fiscale ale noului an în România.

Alin Chițu, secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanțe a confirmat că guvernul nu intenționează modificarea taxelor și a impozitelor în anul în curs, o veste pe care o putem considera importantă cel puțin din punctul de vedere al predictibilității și al planificării businessurilor, un aspect care a devenit vital în condițiile în care anul pandemic a reprezentat o provocare continuă în această privință. Însă, conform secretarului de stat, guvernul dorește să profite de acest “răgaz”pentru a face o analiză a sistemului legislativ fiscal în vederea unei eventuale schimbări de abordare fiscală dinspre o impozitare excesivă a muncii către impozitarea mai accentuată a capitalurilor.

Având în vedere mecanismele de sprijin financiar elaborate și implementate în anul pandemic 2020, concluzia majorității consultanților a fost că, în ciuda faptului că nu vom vedea o intensificare din punctul de vedere al volumului inspecțiilor financiare  -ele fiind relativ puține și în anul 2020 din motivele binecunoscute-, contribuabilii care au beneficiat de aceste scheme de sprijin se pot aștepta la controale mai complexe în special în zona de șomaj tehnic în vederea stabilirii dacă aceste sume au fost folosite conform mecanismului și dacă au îndeplinit condițiile acestuia.

Pentru mai multe informații accesați acest link.

Newsletter, 18.02.2021.

Similar Suggestions

Puncte de vaccinare la sediile societăților comerciale
O nouă categorie de activitate inclusă în schema ajutorului de stat de 20%
Proiect de lege: firmele din Horeca nu vor mai trebui să plătească drepturile de autor pentru muzică și alte produse audiovizuale!
Evaluarea necesităților de calificare profesională din domeniul HORECA
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: se elimină pensiunile turistice de la finanțările pentru afaceri non-agricole în mediul rural